HUI

Almedalen närmar sig och HUI kommer att finnas på plats hela veckan. Välkommen förbi för att diskutera frågor om förändringar i konsumtionslandskapet och framtidens handel.

Missa inte våra seminarier i Svensk handels hus (Kårhuset Rindi), Donnersgatan 1.

Hur får vi till cirkulära affärsmodeller som går att skala?

Under 2025 träder EUs lagstiftning Right to Repair i kraft. Lagstiftningen syftar till att driva en reparationskultur som är mer skonsam för både plånboken och klimatet. Konsumenterna ligger steget före och efterfrågan finns. Inte minst lågkonjunkturen och en pressad hushållsekonomi har lett till ökad försäljning av begagnade produkter. Men hur får vi till skalbara lönsamma cirkulära flöden och vem ska göra jobbet? Kom förbi Handelns hus, Donnersgatan 1.

10:00-10:45 den 25 juni.

Lågprishandelns tillväxt och framtid

Lågprishandeln har expanderat snabbt under en längre period. Trots tuffa ekonomiska tider som har pressat både hushållen och handeln har utvecklingen i lågprishandeln gått framåt. Nya lågprisbutiker och arbetstillfällen har öppnat på bred front. På senare tid har även nya kundgrupper och etableringslägen blivit intressanta. Hur har lågprishandelns tillväxtresa sett ut och vad innebär dess expansion för kommun, fastighetsägare och handlare? Hur ser branschens framtid ut och vilken roll spelar lågprishandeln för skapandet av nya arbetstillfällen? För svaret på dessa frågor och mycket mer, titta in i Handelns hus, Donnersgatan 1.

10:00-10:45 den 26 juni.

Så har e-handeln stärkt svenskarnas köpkraft i lågkonjunktur

Det ekonomiska läget 2022 och 2023 har varit utmanande för svenska hushåll. På uppdrag av Amazon har HUI genomfört en ny undersökning och analys som visar att e-handeln har stärkt konsumenternas köpkraft. Rapporten belyser även e-handelns möjligheter att erbjuda bättre priser, större utbud och ökad bekvämlighet för konsumenter. Under seminariet presenterar HUI och Amazon rapportens insikter, följt av ett panelsamtal. Välkommen till Handelns hus, Donnersgatan 1.

15:00-15:45 den 26 juni.

HUI presenterar de senaste tekniktrenderna inom retail

Teknikutveckling är centralt för att vara konkurrenskraftig inom handeln och konsumtionslandskapet. HUI presenterar därför några av de främsta tekniktrenderna under 2024. HUI presenterar de senaste tekniktrenderna inom retail och konsumtionslandskapet från tech-mässan Viva Technology i Paris. Detta följs av ett panelsamtal som sätter trenderna i en svensk kontext. Välkommen till Handelns hus, Donnersgatan 1.

10:00-10:45 den 28 juni.

 

För dig som delar vårt intresse för retail, konsumtion, logistik, finans och konsumtionslandskapets utveckling har vi dessutom sammanställt en guide över intressanta event att hålla koll på under veckan.

Tisdag 25/6

 

Cirkulär handel och nya affärsmodeller för modeindustrin

Arrangör: Svensk Handel

Tid:
Tisdag          25 juni          08:30 – 17:00

Onsdag         26 juni          08:30 – 16:00

Torsdag        27 juni          08:30 – 17:00

Fredag          28 juni          08:30 – 12:00

Plats: Donnersgatan 1, Kårhuset Rindi, “Almedalsgarderoben i Handelslandet Sverige”

Beskrivning: Låna din hållbara outfit och bli stylad i Almedalsgarderoben. För nionde året i rad öppnar Svensk Handel Almedalsgarderoben mitt i Almedalen för att visa upp svenskt mode och lyfta fram medlemsföretagens hållbarhetsarbete.

Länk

__________________________________________________________________________

QR-revolution inom retail – hur fyrkantigt kan bli cirkulärt, effektivt och lönsamt

Arrangör: GS1 Sweden

Tid: 09:00 till 09:45

Plats: Donnersgatan 1, Kårhuset Rindi, “”Svensk Handels Hus, Kårhuset Rindi””

Beskrivning: Den 26 juni var det exakt 50 år sedan den första streckkoden skannades i en butik – något som revolutionerade global handel 1974, men som nu inte längre räcker för att möta ökade informationskrav från lagstiftare, branscher, professionella inköpare och konsumenter. Den här är ett interaktivt panelsamtal varvat med praktiska demonstrationer som sätter ljus på nästa generation streckkoder. QR-koder och GS1 DataMatrix kan med kraften av globala standarder både kan skannas i kassan och samtidigt länka till stora mängder information.

Länk

__________________________________________________________________________

Handeln står för flera exportframgångar i modern tid – hur står sig det svenska handelsundret idag?

Arrangör: Svensk Handel

Tid: 12:00 till 12:50

Plats: Donnersgatan 1, Kårhuset Rindi, “Handelslandet Sverige, Kårhuset Rindi”

Beskrivning: Branschen bidrar med 12 procent av Sveriges sysselsättning och står för 14 procent av Sveriges skatteintäkter. Handeln är en motor i samhällsutvecklingen och produktiviteten ökar snabbare än inom t ex industrin. Världen står inför många komplexa utmaningar. Vad betyder det för Handelslandet Sverige? Vilka förutsättningar krävs för att hålla det svenska handelsundret levande?

Länk

__________________________________________________________________________

Vad måste till för att vi ska äta mer hälsosamt och hållbart?

Arrangör: Coop

Tid: 14:00 till 14:50

Plats: Donnersgatan 1, Kårhuset Rindi, “Stora salen”

Beskrivning: I den breda hållbarhetspaletten av klimatutsläpp, biologisk mångfald, arbetsförhållanden och djurvälfärd går många konsumenter vilse. Därtill ska man äta hälsosamt. Hur kan vi se till att den mat som produceras är schysst för både människan och jorden? Och hur kan vi guida konsumenten för att göra bättre val? Livsmedelsverket presenterar de nationella målen för Sveriges livsmedelskonsumtion inom hälsa, miljö och klimat och det arbete som ska göras för att nå målen. Därtill följer ett panelsamtal där vi diskuterar hur politik, näringsliv och konsumenter tillsammans kan arbeta för en snabbare omställning till en mer hälsosam och hållbar kost.

Länk

__________________________________________________________________________

EU:s hållbarhetslagstiftning – ökad regelbörda eller konkurrensfördel för handelslandet Sverige?

Arrangör: Svensk Handel

Tid: 15:00 till 15:50

Plats: Donnersgatan 1, Kårhuset Rindi, “Handelslandet Sverige, Kårhuset Rindi”

Beskrivning: Exportsuccéer som H&M och IKEA visar att Sverige är ett handelsland. EU introducerade under mandatperioden 2019-2024 initiativet The Green Deal med ambitionen att skapa ett grönt och hållbart EU via omfattande reglering. De politiker som är ansvariga under mandatperioden 2024-2029 är sedan de som ska säkerställa att lagstiftningarna implementeras och alla hållbarhetsmål uppnås till 2030. För att lyckas måste ökad konkurrenskraft och hållbarhet gå hand i hand. Vi står alltså i en brytpunkt sommaren 2024. Vad vill handeln se för prioriteringar och hur ser svenska politiker på framtiden för initiativet?

Länk

__________________________________________________________________________

Hur lockar vi attraktiva verksamheter till områden med utmaningar?

Arrangör: Hemsö Fastighets AB

Tid: 15:30 till 16:30

Plats: Björngränd 15

Beskrivning: För att ett område ska upplevas som tryggt och attraktivt behövs rätt sorts aktivitet och närvaro. Arbetsplatser, skolor, restauranger, butiker och caféer – men hur lockar vi dit den typen av verksamheter? Hur vänder vi utmaning till möjlighet och att våga satsa till att inte missa chansen? Möt journalisten och författaren Diamant Salihu som berättar hur utflyttning av social infrastruktur har bidragit till otrygghet. Hör även ledande politiker för Sveriges största städer diskutera åtgärder från politik och näringsliv för att stärka områden med utmaningar.

Länk

__________________________________________________________________________

Hur blir kläder till ny råvara för modeindustrin?

Arrangör: Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag

Tid: 15:45 till 16:30

Plats: fartyg, Teaterskeppet, “Teatersalongen”

Beskrivning: Stora mängder textil går idag till förbränning och bara några få procent materialåtervinns. Ett producentansvar för textil förväntas bli lösningen på problemet. Från 2025 ska hela EU samla in textil separat men återvinningsmöjligheterna saknas fortfarande. Vad ska hända med all textil?

Länk

__________________________________________________________________________

Onsdag 26/6

 

Konsumenterna, företagen och framtiden – hur blir det egentligen?

Arrangör: Science Park Borås vid Högskolan i Borås

Tid: 08:30 till 09:30

Plats: fartyg, Teaterskeppet, “Lilla matsalen”

Beskrivning: Undersökningar visar att många invånare i Sverige har en negativ bild av framtiden. Hur går det då med arbetet för hållbarhet och cirkularitet? Vad anser svenska invånare om framtiden? Och vad betyder detta för företag som står i färd med att övergå till cirkulära affärsmodeller?

Länk

__________________________________________________________________________

Så påverkar generativ AI konsument- och dagligvaruhandeln. Utmaningar och strategier för framgång

Arrangör: EY

Tid: 11:30 till 12:25

Plats: Strandgatan 6, Clarion Hotel Wisby, “Kopparsalen”

Beskrivning: Banbrytande framsteg som ChatGPT och GitHub Copilot blev starten för en ny era inom AI. För konsumentsektorn skapar generativ AI möjligheter till värdeskapande och revolutionerar områden som kundservice, marknadsföring och försäljning. Trots den stora potentialen står företag inför utmaningar som etiska dilemman och behovet av anpassade arbetsprocesser. Hur utmaningarna hanteras påverkar inte bara företagens framgång, utan även samhällets framtid. Tillsammans med Svensk Handel och representanter från branschen utforskar vi de senaste trenderna inom generativ AI. Vilka användningsområden finns för detaljhandeln? Hur kan detaljhandeln tackla den snabba utvecklingen, anpassa sig till nya regelverk och maximera fördelarna med tekniken? Vilka insikter och verktyg behövs för att hantera det snabbföränderliga AI-landskapet?

Länk

__________________________________________________________________________

Torsdag 27/6

 

Vem är förloraren i matprisdebatten?

Arrangör: Svensk Dagligvaruhandel

Tid: 12:00 till 12:50

Plats: Donnersgatan 1, Kårhuset Rindi,

Beskrivning: Varför livsmedelspriserna stigit har varit ett flitigt debatterat ämne det senaste året. Är det dålig konkurrens inom dagligvaruhandeln, missgynnas konsumenten av antalet dagligvaruhandelsaktörer, skiljer sig Sverige ut sig jämfört med andra länder och vem är egentligen förloraren i matprisdebatten?

Länk

__________________________________________________________________________

Kontanter i butiker – fördelar och nackdelar

Arrangör: Kontantupproret

Tid: 13:00 till 13:30

Plats: Strandvägen, H521, “Opinionstältet”

Beskrivning: Antalet butiker och serviceställen som inte tar emot kontanter har ökat på senare år i Sverige. Vad beror utvecklingen på? Vilka konsekvenser får det för handeln och för medborgarna? Bör politiken agera och i så fall hur? Värdeföretaget Loomis marknadschef Stefan Johansson och Svensk Handels Näringspolitiske expert Bengt Nilervall frågas ut i Opinionstältet i Almedalen.

Länk

__________________________________________________________________________

Fick höjningen av alkoholskatten 2023 önskad effekt?

Arrangör: Sprit & Vinleverantörsföreningen

Tid: 14:00 till 15:00

Plats: Strandgatan 14, Gotlands museum, “Gotlands Museum, lokal Krumelurum, Strandgatan 14, Visby”

Beskrivning: Har den genomförda skattehöjningen lett fram till att alkoholkonsumtionen minskat? Kan skattehöjningarna anses ha bidragit positivt till folkhälsan? Har skattehöjningen motsvarat de statsfinansiella förväntningarna om ökade intäkter från alkoholskatten på 550 miljoner kronor per år?

Länk

__________________________________________________________________________

Fredag 28/6

 

AI för ett säkrare samhälle

Arrangör: Google

Tid: 08:00 till 11:00

Plats: xx

Beskrivning: I takt med att den tekniska utvecklingen går framåt ökar även riskerna för desinformation och cyberattacker. Hur säkerställer vi att samhället står rustat för nya hot i den digitala eran och hur kan man med hjälp av AI och ny teknik motverka desinformation och cyberattacker?

Länk

________________________________________________________________________

Framtidens energinod – hamnen

Arrangör: Transportföretagen/Sveriges Hamnar

Tid: 09:30 till 10:15

Plats: Hamngatan 1, trädgården, “Maritim Mötesplats”

Beskrivning: De flesta hamnar är idag ägda av kommunala bolag och många av dem står antingen nu eller inom snar framtid inför stora utmaningar när de ska elektrifiera. Här spelar både politiken, marknad och hamnarnas vilja och möjligheter en stor roll i att göra omställningen möjlig. Seminariet kommer inledas med en presentation om effektbehov, utmaningar och möjligheter kring omställningen. Därefter har vi ett panelsamtal med representanter från hamn, elnätsbolag och politiken.

Länk