HUI

Sportindex från branschorganisationen Svenskt Sportforum visar att den totala försäljningen i sporthandeln minskade med -9,6 procent under första kvartalet 2022, jämfört med samma period föregående år. Den jämförbara butiksförsäljningen minskade med -9,3 procent medan e-handeln upplevde en kraftigare minskning och föll med -16,5 procent. Sporthandelns e-handelsandel uppgår nu till 18 procent, vilket är samma nivå som under första kvartalet 2021.

Från och med detta kvartal och framåt innehåller Sportindex statistik nedbrutet på relevanta produktkategorier.

“Sportindex har sedan lanseringen för nästan ett år sedan blivit ett efterlängtat facit över sporthandelns utveckling, med kvalitetssäkrade nyckeltal som baseras på inrapportering från branschens ledande aktörer. Nu tar vi steget vidare och går ner en nivå i statistiken genom att redovisa relevanta nyckeltal på branschens produktkategorier så som fotbollsskor, sportswear , accessoarer, cykel och längdåkning. Tjugo underkategorier adderas och kommer kunna följas löpande, vilket skapar ytterligare stöd som branschens aktörer kan luta sig mot vid beslutsfattande. Se sida 5 i Sportindex-rapporten för en överblick över de produktkategorier som statistiken bryts ned på.”

– Claes Forsberg, vd Svenskt Sportforum

Här är ett smakprov på några av de nyckeltal som presenteras i Sportindex. Se rapporten Sportindex Q1 2022 för mer statistik.

  • Försäljningen av skor minskade med -4,4 procent under första kvartalet. Den starkast bidragande faktorn till nedgången är den viktiga vinterkategorin outdoor/kängor som tappade -34,1 procent under perioden.
  • Klädförsäljningen minskade med -10,7 procent under första kvartalet. Den negativa tillväxten är i hög grad hänförlig till kategorin outdoor, som är kvartalets största kategori, och som tappade -14,3 procent. Outdoor hade starka tillväxttal i november (36,6 procent) och december (55,3 procent) vilket dämpade försäljningen under följande månader.
  • Försäljningen av utrustning minskade med -15,2 procent under första kvartalet. Kategorin längdåkning bidrar störst till minskningen, med ett tapp på -43,4 procent under första kvartalet. Januari och februari var mycket starka månader för längdåkning under 2021 eftersom stora delar av Sverige hade mycket snö, vilket gav en extrem skjuts i försäljningen som landade på 246,3 procents ökning i januari 2021 och 109,3 procents ökning i februari 2021. Tillväxten under samma månader i år dämpas därmed av mindre gynnsamma snöförhållanden och starka jämförelsetal.

Om Sportindex

Sportindex är ett benchmarkingindex som baseras på inrapporterad försäljningsstatik från ett antal branschledande aktörer. Indexet följer utveckling och trender för sporthandelns tillväxt i både fysisk butik och på nätet, uppdelat på relevanta produktkategorier. Aktörernas försäljning aggregeras och utvecklingstal skapas som redovisas i Sportindex. Sportindex tas fram av Svenskt Sportforum i samarbete med HUI Research som ansvarar för statistikinsamling, databearbetning och kvalitetssäkring. Dessa aktörer ingår i Sportindex: Stadium, Stadium Outlet, Intersport, XXL, Team Sportia, Sportshopen, Sportshopen Outlet, Decathlon, Löplabbet, Sneakers Point och Swedemount.