HUI

Hälften av Sveriges stadskärnor har växt i storlek, sedan den senaste kartläggningen. Det visar statistik som tagits fram av Fastighetsägarna och HUI Research inom ramen för den årliga rapporten Cityindex. Kartläggningen visar även att en tredjedel av stadskärnorna är lika stora som vid den förra uppdateringen, medan 12 procent minskat i storlek. Fem stadskärnor har tillkommit och två uppfyller inte längre definitionen.

Sedan förra kartläggningen har antingen stadskärnan eller innerstaden växt i samtliga storstäder. Bland storstäderna har särskilt Uppsala, Malmö (innerstad) och Stockholm ökat i storlek. Nytt för i år är även att Uppsala blivit en storstad.

Några andra exempel på stadskärnor som växt särskilt mycket är Luleå, Falköping, Trollhättan, Mjölby, Mariestad, Kalmar, Örnsköldsvik.

– Stadskärnornas nya avgränsningar är väldigt intressanta för oss som arbetar med cityfrågor och stadsutveckling. Med hjälp av de nya avgränsningarna kan vi avläsa och se hur lokala stadsutvecklingsprojekt har påverkat och utvidgat eller förflyttat en stadskärna, säger Christina Friberg, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna MittNord.

 

Om mätningen

Mätningen utgår från en enhetlig definition av stadskärnor vilket gör resultaten jämförbara över tid och mellan landets olika stadskärnor. För storstäderna kartläggs dels en stadskärna, dels en större innerstad med lägre koncentration av befolkning och kommersiella verksamheter. Stadskärnorna baseras på 2018 års befolkning och butiksdensitet från SCB, och jämförs här med de tidigare stadskärnorna som baserades på data från 2015.

Nya stadskärnor som tillkommit

Bjuv, Kungsbacka, Åhus, Åstorp och Älmhult

Stadskärnor som inte längre uppfyller definitionen

Oxie och Hallstahammar

Stadskärna som gått från större stad till storstad

Uppsala

Stadskärnor som gått från medelstor stad till större stad

Falun och Skövde

Stadskärnor som gått från småstad till medelstor stad

Avesta, Höllviken, Ljunghusen och Höganäs

 

Om Cityindex
Cityindex, som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research, är en rikstäckande kartläggning av alla Sveriges 107 stadskärnor och mäter utvecklingen för detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service.

Kontakt:
Josef Gäreskog
Analytiker, HUI Research
070-260 80 81
josef.gareskog@hui.se