HUI

På uppdrag av Handelsrådet genomför HUI årligen en studie av Sveriges regionala handel. Idag publiceras 2023 års siffror. Kartläggningen visar att den fysiska detaljhandelsförsäljningen i Sverige uppgick till 797 miljarder kronor år 2023, en tillväxt på 4,2 procent jämfört med 2022. Dagligvaruhandeln växte med 7,0 procent och sällanköpsvaruhandeln med 1,5 procent.

Tillväxten i den fysiska handeln utvecklades starkare än e-handeln som minskade med 2,2 procent. Den fysiska handeln har varit motorn i detaljhandeln under 2023, men tillväxten i detaljhandeln har varit inflationsdriven. Det är andra året i rad sedan början av 90-talet som detaljhandelns volymutveckling varit negativ.

Här är ett urval av insikterna från kartläggningen:

  • Ökad försäljning i 9 av 10 kommuner men lika stor andel har tappat volym. Volymutvecklingen i kommunerna visar att 9 av 10 kommuner har haft en negativ tillväxt. Samtidigt har försäljningen i 9 av 10 kommuner utvecklats positivt vilket i huvudsak beror på inflationen. Några av kommunerna som under året hade högst positiv tillväxt var Ale, Sigtuna och Kungälv. I dessa kommuner har tillväxten till stor del drivits av dagligvaruhandeln och i Sigtuna har även besöksnäringen vid Arlanda flygplats drivit upp tillväxten.

 

  • Den fysiska handeln har varit detaljhandelns motor. Den fysiska handelns utveckling i löpande priser landade på 4,2 procent medan e-handeln backade 2,2 procent under året. Utvecklingen visar på att den fysiska handeln har varit motorn i detaljhandeln.

 

  • Malmö kommun växte starkast av storstäderna. Försäljningsutvecklingen uppgick till 6,6 procent i Malmö, medan Stockholm och Göteborg växte med 4,9 respektive 4,6 procent. En bidragande orsak till Malmös utveckling är sannolikt en effekt av förändrade konsumtionsmönster.

 

  • Gränshandeln utvecklades särskilt bra i Haparanda kommun som angränsar till en eurozon. Gränshandeln mot Finland har visat starkast försäljningsutveckling av gränshandelskommunerna, tillväxten var 14,9 procent i Haparanda. Detta är rimligen en effekt av kronans svaga kurs i förhållande till euron.

 

Kartläggningen, som pågått sedan 1992, innehåller unika uppgifter och är en av de mest tillförlitliga källorna till kunskap om detaljhandel på lokal och regional nivå. Fler insikter hittar du i rapporten Detaljhandelns utveckling i Sveriges län och kommuner 2023. Samtliga kommuners utveckling och  fler intressanta nyckeltal hittar du på Handelsfakta.se.

Handelsfakta.se finansieras av Handelsrådet och drivs av HUI Research. Handelsrådets övergripande syfte är att stärka handelns konkurrenskraft och skapa goda villkor för företagens medarbetare. Handelsrådet är ett samarbete mellan Svensk Handel, Handelsanställdas förbund, Akademikerförbunden, Fremia och Unionen.

 

Ladda ner rapporten här: Regional handel 2023