HUI

Många har under det senaste halvåret förundrats över hur väl ChatGPT uttrycker sig, konverserar och resonerar. Men vad är ChatGPT egentligen? För att ta reda på det har HUI pratat med Fredrik Heintz, forskare inom AI-teknik på Linköpings universitet, med detaljister som använder sig av AI samt – naturligtvis – med ChatGPT själv.

I grunden är ChatGPT en mönsterigenkänningsmodell. Modellen förstår inte ord, deras betydelse eller innebörd utan tolkar uttryck och ord som matematiska objekt. Det är relationen och mönstren mellan objekten som ChatGPT snappar upp i sin träningsfas. På det viset kan den upptäcka till exempel att efter frasen ”hur mår…” följer oftast ordet ”du”. På ett liknande sätt byggs andra språkliga relationer upp. Om det låter komplicerat kan man betänka att all grammatik i grunden är mönster mellan olika ord och ordgrupperingar. Sedan använder modellen gigantiska matematiska vektorer fullproppade med dessa ordmönster för att gissa vad nästa ord i en mening borde vara. Genom denna process av mönsterigenkänning skapar ChatGPT ett väl uträknat svar på praktiskt taget vilken fråga som helst.

”My view of myself is not as a ‘thinking entity’, but as a sophisticated pattern recognition machine. I identify and apply patterns in the data I was trained on, but without any understanding or consciousness of the meaning behind those patterns.”
ChatGPT 4 – 8e juni 2023

 

Så används AI i detaljhandeln idag

AI har revolutionerat konsumtionslandskapet genom att erbjuda innovativa lösningar som förbättrar både försörjningskedjan och kundupplevelsen. Ett exempel är Expedia, som i april introducerade en interaktiv reseplanerare med hjälp av ChatGPT .[1] Detta innebär att resenärer nu kan få personligt anpassade rekommendationer om sevärdheter och aktiviteter.

Förutom för reseplanering kan ChatGPT användas som dynamisk kundsupport på en rad olika språk. Detta används av företag som Zalando, vars modeassistent är byggd på ChatGPT och hjälper kunderna att smidigt navigera genom sortimentet och hitta den perfekta klädseln för varje tillfälle. [2] Modeassistenten tar hänsyn till allt från klädkod, plats och säsong till kundens preferenser och storlek.

AI är dock inte bara begränsat till kundinteraktioner. ChatGPT används idag till allt från marknadsundersökningar till skapandet av detaljerade produktbeskrivningar. Genom att automatisera och förbättra dessa processer kan företag spara tid och resurser samtidigt som de levererar exakt och tillförlitlig information till sina kunder.

”Retail lämpar sig väl för AI-teknik. Branschen har historiskt präglats av experimentlusta, i synnerhet i e-handeln, vilket är viktigt och gör att man kan ligga i framkant på AI-sidan. Det gäller bara att våga ta risker och investera i det.”
Fredrik Heintz, Professor i datavetenskap

Vad kommer härnäst?

Många tror att AI-tekniken kommer att påverka på bred front, både inom organisationen och mot konsument. Exempelvis genom effektivisering av försörjningskedjan och back-end-utveckling samt rekommendationssystem och ett smidigare kundbemötande likt Zalandos och Expedias. Forskaren Fredrik Heintz tror att nästa steg är att tekniken blir mer multimodal. Det vill säga: där ChatGPT idag är textbaserad kan det snart bli fråga om bild, video och ljud med allt vad det innebär av möjligheter.

På längre sikt är följderna svårare att överblicka. En möjlig utveckling är en ökad individanpassning av till exempel e-handelssidor. Produktsidor skulle kunna AI-produceras dynamiskt för varje enskild besökare. Köpresan skulle kunna präglas mer av interaktion och personlig service än dagens statiska webbsidor. En AI-modell som tränas på företagets kunddata skulle kanske också kunna lära sig att ”sälja” till individuella konsumenter; anpassa allt från produktförslag, namnsättning och prissättning för att optimera upplevelsen för varje enskild besökare och höja handlarens konverteringsgrad och marginaler.

Även kunderna kan skaffa AI-lösningar som hjälper dem att handla och hitta bäst priser. En intressant aspekt av ChatGPT är att modellen (version 3) bara behöver 600-700 gigabyte och får plats på en vanlig hemdator. En mer slimmad variant kan utan vidare drivas lokalt på en kunds mobiltelefon, surfplatta eller dator.

Det är kanske där det landar till slut. Idag har handlarna merförsäljningslösningar och kunderna har Pricerunner och Prisjakt. Imorgon har de varsin AI-modell.

Hur kan ni börja ta till vara den utveckling som sker inom AI i er organisation?
  1. Skapa förståelse för vad AI är och vilka möjligheter det kan skapa för er organisation.
  2. Inventera era behov och identifiera områden där AI kan vara till hjälp. Se till att ha ett faktiskt syfte när ni implementerar AI, i stället för att bara använda det för användandets skull.
  3. Var öppen för att utvärdera och justera er strategi baserat på resultaten. Liksom AI arbetar iterativt behöver ni vara beredda att testa och justera er användning av AI under arbetets gång.

Emma Wähl
Analytiker
Emma.wahl@hui.se

Erik Bergh
Analytiker
Erik.bergh@hui.se

Fredrik Heintz leder forskningslaboratoriet Reasoning and Learning Lab inom avdelningen Artificiell intelligens och integrerade datorsystem, AIICS, vid Institutionen för datavetenskap på Linköpings universitet.

Källor:

[1] https://www.expediagroup.com/investors/news-and-events/financial-releases/news/news-details/2023/Chatgpt-Wrote-This-Press-Release–No-It-Didnt-But-It-Can-Now-Assist-With-Travel-Planning-In-The-Expedia-App/default.aspx

[2]
https://corporate.zalando.com/en/technology/zalando-launch-fashion-assistant-powered-chatgpt